Tot ce trebuie să știi despre tofu

Timp citire:

În zilele noastre, tofu este un aliment din ce în ce mai comun. În ultima vreme, multă lume este curioasă să afle ce este tofu, ce beneficii pentru sănătate are și cum se poate introduce în alimentație. 

Citiți în continuare articolul, pentru că vom descoperi împreună ce este tofu, și pe lângă asta, vom oferi și informații noi pentru cei deja familiarizați cu acest aliment super gustos.

 

Ce este tofu, și ce conține?

 

Tofu este un aliment vegetarian originar din Asia, obținut prin coagularea băuturii vegetale de soia și stoarcerea acestuia, până se obține o pastă. Pasta este apoi presată și tăiată în bucăți, care sunt apoi gătite sau folosite în diferite rețete culinare.

Tofu este o sursă bogată de proteine și aminoacizi esențiali de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși, dar și de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, K) și minerale care contribuie la sănătatea oaselor (fier, magneziu, cupru și fosfor). Este, de asemenea, bogat în izoflavone, un tip de fitonutrient, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare.

În funcție de modul în care este făcut, tofu poate avea o textură mai moale sau mai tare. Tofu moale este ideal pentru utilizarea în rețete care necesită o consistență cremoasă, cum ar fi sosurile, în timp ce tofu tare este mai potrivit pentru prăjire, grătare sau gătit la cuptor, precum și în salate și sandwich-uri. Tofu poate fi, de asemenea, folosit ca substitut pentru carne în diferite rețete vegetariene sau vegane.

 

Cum se prepară tofu?

 

Deloc surprinzător, este creat printr-un proces destul de asemănător cu cel prin  care este făcută și brânza de origine animală. 

În linii mari, primul pas este întotdeauna obținerea laptelui de soia prin înmuierea, fierberea, pisarea,  și strecurarea boabelor de soia. După aceasta urmează introducerea coagulantului în laptele de soia care va da naștere la mai multe cheaguri formate în interiorul acestuia, exact ca în cazul cheagurilor de caș. La final, aceste cheaguri sunt presate în bucăți mai mari în funcție de consistența dorită și astfel avem renumitul tofu.

Dincolo de acestea, există diferite alte metode de detaliu în funcție de cum se dorește să arate tofu în final. Așa cum și brânza vine în forme foarte diverse, același lucru se aplică și la tofu. Există varietăți mai moi sau mai tari, mai mult sau mai puțin sărate și combinații cu diverse alte ingrediente.

Îl poți face chiar și acasă – iată o rețetă testată de Sanovita cu toți pașii ca să faci tofu acasă.

Originea sa

Tofu are o îndelungată istorie și este utilizat de peste 2000 de ani. Asemenea plantei de soia, din care se obține, tofu a apărut în Asia de Sud-Est, mai exact în China. Dată fiind vechimea acestui preparat, nu este cunoscut întocmai modul în care a fost prima dată obținut, însă se crede că ar fi fost descoperit întâmplător. 

Desigur, tofu a evoluat de-a lungul timpului în textură, gust și compoziție. Ceea ce cunoaștem noi astăzi drept tofu este diferit de același preparat din vremurile străvechi. Treptat, tofu a fost adoptat de alte culturi asiatice, iar în prezent este extrem de popular și în Occident.

Ce gust are tofu?

În general, tofu are un gust delicat, ușor dulceag și o textură catifelată, dar poate fi și destul de neutru în gust, fiind influențat în mare parte de felul în care este preparat și de aromele și ingredientele adăugate în timpul gătirii. 

Este ideal pentru a fi preparat în multe feluri diferite și pentru a fi combinat cu o varietate de sosuri și condimente. 

Din acest motiv, tofu este un aliment foarte versatil în bucătărie, și te poți bucura de beneficiile lui printr-o mulțime de rețete delicioase.

 

Cu SanoVita, te poți bucura de 6 feluri diferite de tofu, pe care să le folosești atât în deserturi (Tofu natur) cât și în diferite preparate sărate (Tofu cu sare), pline de arome, de la tofu cu verdețuri (Tofu cu mărar sau busuioc și oregano), până la tofu cu legume (Tofu cu ardei și ceapă sau cu măsline).

Caloriile și valorile nutriționale pe care le are tofu

Tofu este o sursă completă de proteine vegetale, cu un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați. 

Este important de menționat că atât caloriile, cât și valorile nutriționale ale tofului variază în funcție de modul în care este preparat. Tofu Natur SanoVita are următoarele valori nutriționale per 100 grame:

  • Calorii: 140 kilo calorii 
  • Proteine: 13 grame 
  • Grăsimi: 9 grame 
  • Carbohidrați: 1,6 grame
  • Vitamine: tofu este o sursă bună de vitamine B și E.
  • Minerale: tofu este o sursă bună de calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.

Cât de mult tofu este recomandat zilnic?

Cantitatea de tofu consumată depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate generală. De asemenea, modul de preparare și alte alimente consumate împreună cu tofu pot afecta aportul nutrițional general.

În general, o porție de tofu (aproximativ 100-150 de grame) pe zi poate fi o alegere sănătoasă și echilibrată, dar este important să consultați un specialist în nutriție sau medicul dumneavoastră înainte de a face modificări semnificative în dietă.

 

Beneficiile consumului de tofu: la ce este bun?

Spre deosebire de brânza de origine animală, tofu are o serie de avantaje de la sine înțelese. Lipsa colesterolului și faptul că poate fi consumat de cei ce suferă de intoleranță la lactoză reprezintă principalele motive pentru care îl aleg veganii sau vegetarienii.

Tofu are, de asemenea, și o valoare calorică scăzută, rămânând, în același timp, o sursă importantă de proteine cu toți cei 9 aminoacizi esențiali. Pe lângă aceasta, este o resursă de antioxidanți, vitamine, fier, magneziu, cupru și zinc – toate acestea, fără a conține gluten. 

Un studiu din 2019 a analizat efectele consumului de tofu asupra riscului de cancer la sân. Acesta a descoperit că un consum crescut de tofu este asociat cu un risc redus de cancer la sân, mai ales în cazul femeilor în postmenopauză. În plus, se pare că are un impact pozitiv și asupra simptomelor asociate menopauzei, fiind un ajutor de nădejde pentru diminuarea bufeurilor specifice.

Un alt studiu a cercetat efectele consumului de tofu asupra sănătății oaselor la femeile în postmenopauză. Acesta a constatat că un consum crescut de tofu este asociat cu o densitate mai mare a oaselor și cu un risc mai mic de fracturi osoase. Studiul a fost publicat în jurnalul Osteoporosis International.

Cum se gătește tofu? Rețete cu tofu 

Faptul că tofu este făcut din soia ne-ar putea face să presupunem că moștenește și versatilitatea acestui aliment. Iar presupunerea ar fi pe deplin corectă, căci câte nu poți face cu el…?

Trebuie amintite măcar câteva exemple din bogatul nostru rețetar: 

Omleta de tofu umplută e oricând o opțiune bună pentru micul-dejun. 

O masă mai ușoară de după-amiază poate fi oricând rezolvată cu o salată de tofu marinat.

 Ori poate o gustare din pastă cremoasă din tofu și pătrunjel sau ricotta din spanac și tofu

Pentru o cină mai sățioasă recomandăm oricând niște chifteluțe din morcov și tofu sau – probabil că de asta nici nu știai – mici din tofu. Nu se putea să nu menționăm un desert delicios precum prăjitura din tofu și ciocolată.

Tofu SanoVita este produs în fabrica proprie, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care caută produse locale și sustenabile. În plus, acest produs este sterilizat*, ceea ce înseamnă că nu necesită refrigerare până în momentul deschiderii produsului. Acest aspect îl face ideal pentru persoanele care călătoresc sau pentru cei care doresc să păstreze tofu pentru o perioadă mai lungă de timp.

În concluzie, tofu este un aliment nutritiv și versatil, recomandat veganilor, sportivilor sau oricărei persoane ce dorește o alimentație cât mai variată. În plus, tofu SanoVita oferă o gamă variată de sortimente și este un produs local și sustenabil, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru oricine caută o alternativă sănătoasă și delicioasă la brânza de origine animală.

*Notă: Produsul sterilizat este un produs tratat termic, care a fost supus unui proces special de pasteurizare pentru a se garanta siguranța microbiologică.

Dacă l-ai introdus deja în dieta ta, continuă să îl consumi și să te „joci” cu nenumăratele moduri prin care îl poți prepara, iar dacă încă nu ai făcut cunoștință cu tofu, atunci aici găsești peste 20 de rețete plant-based de-a dreptul delicioase și sănătoase prin care poți să incluzi tofu în alimentația ta!

Expertul SanoVita
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav sau nu,...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Articole din aceeasi categorie

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....