Alimentația – factor decisiv în performanța sportivă

Timp citire:

Cei mai mulți dintre noi știu că sportul este sănătate atât pentru corp, cât și pentru minte. Sportul ne poate oferi eliberare de griji, dar și un corp în care să iubim să trăim. Pentru toate acestea, „combustibilul” pe care alegem să îl dăm organismului nostru trebuie să fie unul calitativ, cu precădere în cazul sportivilor de performanță, care își solicită întreg organismul la maxim.

O dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional este recomandată atât celor care practică sporturi de performanță, cât și celorlalte persoane care doresc, pur și simplu, să adopte un stil de viață sănătos, echilibrat și care doresc să se simtă în armonie cu corpul lor.

Legătura dintre sănătatea organismului nostru și o alimentație bună trebuie să fie foarte strâns legată, deoarece o nutriție echilibrată reprezintă factorul decisiv în obținerea performanței sportive și nu numai. Nu întâmplător, marile cluburi sportive din Europa atribuie o atenție deosebită nutriției, alocând astfel sume uriașe staff-ului medical, din care invariabil face parte și nutriționistul care se ocupă de alimentația jucătorilor și de medicația acestora.

Alimente care cresc energia și sunt benefice sănătății.

Un plan nutrițional bine pus la punct reprezintă cheia succesului în obținerea energiei necesare pentru efectuarea oricărui efort fizic, așa că nu trebuie să excludem din dieta noastră caloriile și macronutrienții sănătoși. Cerealele integrale, orezul, năutul, lintea și majoritatea fructelor sunt câteva dintre alimentele care furnizează suficientă energie și substanțe nutritive pentru a ne oferi rezistență pe durata antrenamentelor fizice.

Alimentația înainte de antrenamentele fizice.

O masă bogată în carbohidrați înainte cu trei sau patru ore de efectuarea exercițiului poate avea un efect pozitiv asupra organismului nostru. Chiar și o mică gustare poate fi ideală înainte de a începe un exercițiu, iar batonul Bio de fructe cu goji este o adevărată oază de energie.

Nu recomand consumarea unei mese bogate în grăsimi înainte de a începe efortul fizic, deoarece poate crea un disconfort digestiv, ceea ce riscă să vă împiedice să continuați ceea ce ați început.

Alimentația după antrenamentele fizice

După efectuarea unui efort fizic, avem nevoie de un repaus pentru redobândirea echilibrului interior. Astfel, este important ca organismul să-și refacă stocul de carbohidrați și să primească aportul necesar de proteine pentru refacerea țesuturilor musculare. În acest caz, un milkshake delicios sau un shake proteic pot fi de mare ajutor.

Proteinele joacă un rol cheie în recuperarea post-exercițiu. Nevoia organismului de proteine este atinsă, în general, prin respectarea dietei cu carbohidrați, deoarece multe alimente au la bază o combinație de carbohidrați și proteine. Aici putem da ca exemplu alimentele pe bază de cereale.

Utilizarea suplimentelor nutritive pentru a îmbunătăți performanța sportivă

Suplimentele alimentare sunt benefice organismului nostru doar atunci când dieta pe care o urmăm nu ne satisface în totalitate nevoia de vitamine și minerale. În general, utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este des întâlnită, deoarece acestea pot crește performanța, rezistența și asigură un plus de energie pe o durată mai îndelungată de timp, însă nu este recomandată utilizarea excesivă a suplimentelor alimentare, mai ales în rândul tinerilor sportivi.

Hidratarea

Consumul de apă  înainte, în timpul și după efectuarea antrenamentelor fizice este esențial pentru organismul nostru și pentru menținerea acestuia într-o formă ideală. Hidratarea necorespunzătoare poate afecta performanța sportivă, poate duce la apariția tulburărilor digestive sau accidente musculare grave. Pentru prevenirea incidentelor menționate anterior, consumați apă de fiecare dată când simțiți nevoia și nu așteptați să vi se facă sete atunci când depuneți un efort fizic mai mare.

Narcis Răducan
Narcis Răducan
Narcis Răducan este un om foarte bine ancorat în prezent și cu un ochi către viitor. După o carieră de succes ca fotbalist de performanță și manager sportiv, Narcis și-a asumat o nouă misiune, aceea de a ajuta copiii și tinerii să facă sport pentru dezvoltarea lor armonioasă prin Academia lui de fotbal. De fapt, sportul este recomandat la orice vârstă, având beneficii dovedite pentru starea de sănătate – fizică, dar și psihică. Din postura de Antrenor de Bine, Narcis își propune să ne impulsioneze către un stil de viață activ, să fim în formă și să avem energie pentru tot ce ne propunem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav sau nu,...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Articole din aceeasi categorie

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....