Cum te ajută sportul să îți crești sănătos copiii

Timp citire:

Pregătirea unui copil pentru viața de adult este plină de provocări. În zilele noastre, părinții sunt în căutarea unor metode și abordări noi și deopotrivă sănătoase pentru a-și face copiii fericiți și încrezători în propriile forțe. Însă creșterea acestora nu se rezumă la a le oferi o satisfacție imediată, ci presupune mai degrabă stabilirea și consolidarea unui set de abilități care să îi ajute în viața de zi cu zi și în drumul lor către o viață împlinită. Există mai multe metode prin care poți contribui la creșterea armonioasă a copiilor și cu ajutorul cărora le poți dezvolta capacitățile fizice și mentale – de pildă sportul.

Sportul consolidează abiltățile sociale ale copiilor

Desfășurarea unei activități în colectivitate încă de la vârste fragede ajută la stabilirea și consolidarea abilităților sociale. Altfel spus, un copil care crește în colectivitate este mult mai sociabil decât unul care nu a luat contact cu mai multe persoane în perioada de creștere. Sportul sporește, de asemenea, empatia, angajamentul și autocontrolul, care sunt abilități sociale foarte importante. Un copil cu abilități sociale dezvoltate este un copil fericit, care se poate bucura de relații interumane sănătoase în interacțiunea cotidiană și nu numai.

Sportul, aliatul părinților în alimentație

Sportul, indiferent că vorbim de sportul de performanță sau de cel de masă, implică o relație de interdependență cu alimentația. Mulți părinți sunt tentați să cedeze la insistențele și rugămințile copiilor, optând pentru preparate populare, dar mai puțin sănătoase. Excesul de grijă și satisfacerea tuturor poftelor alimentare afectează bunăstarea psihică și fizică a copiilor și le creează o stare de confuzie, îi aduce în imposibilitatea de a distinge între nevoia și dorință. Practicarea unui sport la o vârstă timpurie poate îmbunătăți și acest aspect, deoarece sportul presupune o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Copilul învață și observă ce alimente sunt benefice pentru dezvoltarea sa și care satisfac, de fapt, doar plăcerea imediată. Practicând acest obicei în fiecare zi, cu timpul, copilul își va forma singur o rutină alimentară.

Sportul formează obiceiuri sănătoase

Ziua unui sportiv include antrenament de două ori pe zi, ore fixe de masă şi meniuri sănătoase, un program bine definit pentru odihnă şi desigur şi activităţi recreative, iar a doua zi repetă aceste acțiuni până când cucerește podiumul. Performanța impune rigoare și perseverență.

 

Sportul îi învață pe cei mici să fie ambițioși

Sportul de performanță are doi vectori, victoria și eșecul. După cum sportivii bine știu, victoriile ne pot face fericiți și mândri de noi înșine, în timp ce eșecurile ne provoacă de obicei dezamăgire și tristețe. Analizând însă efectele pe care le pot avea cele două asupra copilului, putem spune că acesta învață mai mult din eșecuri. Înfrângerea în lumea sportului competitiv este, desigur, demoralizatoare – dar este în același timp motivantă.  Pierderea unei competiții sportive este doar un prilej de a observa ce obiceiuri din comportament nu au condus către victorie și oferă ocazia de a clădi și consolida zidul ambiției. Cu alte cuvinte, sportul e asemeni unui antrenor personal de bine, forțează limitele, întărește ambiția și rezistența la diverși stimuli din exterior.

 

 

 

Narcis Răducan
Narcis Răducan
Narcis Răducan este un om foarte bine ancorat în prezent și cu un ochi către viitor. După o carieră de succes ca fotbalist de performanță și manager sportiv, Narcis și-a asumat o nouă misiune, aceea de a ajuta copiii și tinerii să facă sport pentru dezvoltarea lor armonioasă prin Academia lui de fotbal. De fapt, sportul este recomandat la orice vârstă, având beneficii dovedite pentru starea de sănătate – fizică, dar și psihică. Din postura de Antrenor de Bine, Narcis își propune să ne impulsioneze către un stil de viață activ, să fim în formă și să avem energie pentru tot ce ne propunem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav sau nu,...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Articole din aceeasi categorie

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....