Cum să trăim timpul prezent

Timp citire:

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din timp gândindu-se la trecut și îngrijorându-ne pentru viitor – acțiuni care ne distrag și nu ne ajută în viața de zi cu zi. De câte ori v-ați surprins într-o avalanșă de gânduri? Sau mai bine zis, de câte ori v-ați dat timp să nu vă gândiți la nimic – să nu vă gândiți la deadline-ul de la muncă, la ce oră trebuie să duceți copiii la activități extrașcolare, la ce să mai gătiți sau la ce veți face mâine, dar poimâine, dar peste o lună? O minte ocupată constant este o minte obosită și agitată, care nu vă permite să vă bucurați de momentul prezent (care se întâmplă chiar acum și cu care nu vă veți mai întâlni). Starea de bine și echilibrul se construiesc cu pași mici, dar siguri, zi de zi, de aceea specialiștii vin în întâmpinarea noastră cu un concept denumit mindfulness, care constă în practicarea anumitor exerciții astfel încât să ne putem concentra atenția pe experiența fiecărui moment în parte, în mod deschis și fără a judeca. În contextul actual în care efectele pandemiei se resimt atât la nivel local, cât și global, se impune practicarea mindfulness-ului pentru o viață echilibrată. Să aflăm împreună din rândurile următoare cum să trăim timpul prezent pentru a fi, zi de zi, mai bine.

 

Mindfulness

Ca practică, mindfulness-ul provine din budism și are o istorie veche de mai bine de 2.500 de ani. Mindfulness-ul presupune integrarea disciplinei în activitatea de zi cu zi. Așa cum unii dintre noi aleg să mănânce sănătos sau să desfășoare activități fizice, unii aleg să își antreneze mintea și să își stăpânească emoțiile, gândurile și senzațiile. Prin mindfulness combatem automatismele pe care le-am creat în timpul vieții și devenim mai atenți la ce se întâmplă în momentul prezent, mai conștienți de ceea ce se întâmplă și de propriile gânduri și emoții, cărora nu le mai permitem să ne influențeze dispoziția.

 

Deconectare prin plimbare

Dacă nu vă vedeți stând pe o saltea încercând să vă controlați respirația și mintea în același timp, ieșiți la o plimbare, dar nu la acea plimbare cu care deja sunteți obișnuiți! Încercați într-o astfel de ieșire să fiți prezenți și conștienți de modul în care atingeți pământul cu talpa și de senzația provocată de această mișcare. Dacă vă zboară mintea și vă surprindeți gândindu-vă la ceva, reveniți la starea de dinainte și acordați atenție activităților senzoriale imediate și efectelor pe care acestea le au asupra voastră.

 

Mindful stretching

De câte ori nu ați mers la sală la cursuri de pilates, aerobic sau fitness și vă gândeați la cu totul alte lucruri în loc să vă concentrați pe acțiunea pe care o dezvoltați în acel moment prezent? Sigur că de foarte multe ori, ajungând astfel obosiți nu doar fizic, ci și psihic, pentru că atât corpul, cât și mintea au fost distrase și acaparate de gânduri. Mindful stretching se bazează pe aceeași regulă a simțirii, să îi spunem – trebuie să ne conectăm cu propriul corp și să acordăm atenție acțiunii pe care acesta o întreprinde atunci – când ne întindem corpul prin exerciții fizice e necesar să îi simțim senzațiile – cum se mișcă prin aer și spațiu brațele, cum resimțim noi acțiunea și ce efect are acest lucru asupra noastră.

 

Minduflness și când spălăm vase

Nu trebuie să facem neapărat activități sportive sau meditative pentru a practica mindfulness-ul, putem aplica regula atenției pe care acesta se bazează și în activitățile de zi cu zi, casnice sau de la birou. În loc să vă pierdeți în griji și gânduri și să vă preocupați de ceva înainte ca acel ceva să aibă loc, transformați  activitatea (fizică sau intelectuală) într-o practică conștientă. Simțiți senzația dată de apă mâinilor atunci când spălați vasele, savurați cafeaua de dimineață – gustul, aroma, mirosul, notele subtile ale acesteia, sau atunci când mâncați oferiți-vă timp pentru a savura alimentul respectiv – observați-i gustul, explozia de arome pe care o lasă în cavitatea bucală, ce fel de senzație v-a creat mestecându-l, toate aceste acțiuni pe care le întreprindem mecanic în mod normal le puteți transforma într-o experiență aparte, în momentul de aici și acum prin intermediul mindfulness-ului.

 

Expertul SanoVita
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav sau nu,...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Articole din aceeasi categorie

Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav...

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....