Ce înseamnă colon iritabil: simptome, tratament și cauze

Timp citire:

În urma unui disconfort abdominal sau unei schimbări anormale de scaun când mergi la baie, te întrebi probabil dacă este ceva grav sau nu, este bine să fii informat despre microbiomul intestinal și să iei măsuri în această privință. Dacă bănuiești că suferi de sindromul colonului iritabil sau probabil că nu asociezi simptomele cu vreun sindrom sau boală, poți totuși începe prin îți schimba prioritățile în ce privește stilul de viață și a consulta un medic gastroenterolog în vederea unui diagnostic de specialitate și un tratament adecvat.

Ce înseamnă colon iritabil?

Sindromul colonului iritabil (SCI sau IBS din englezul ”irritable bowel syndrome”) este o afecțiune des întâlnită la nivel global, în special în rândul celor tineri și la adulți de vârsta a 2a. Sindromul de intestin iritabil sau colon iritabil este o tulburare gastro-intestinală care perturbă flora intestinală și peristaltismul. Mai exact, colonul sau intestinul gros cum mai e numit, este afectat din cauza unor factori diferiți, generând cel mai adesea simptome neplăcute.

Se pare că acest sindrom afectează de două ori mai multe femei decât bărbații, motivul nefiind încă unul confirmat, însă unii certetători și medici asociază această predispunere cu schimbările hormonale menstruale.

Simptome ale colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil se caracterizează prin numeroase simptome neplăcute, de la discomfort intestinal minor, până la afectarea dramatică a stilului de viață a oricărei persoane care nu ia măsuri în privința aceasta. Multe alte simptome care pot da un semnal de alarmă pot fi:

  • Febră
  • Greață însoțită sau nu de vomă
  • Balonare, senzație de flatulență și gaze 
  • Dureri abdominale, crampe
  • Modificări ale tractului intestinal cum ar fi constipație, diaree sau alternanța acestora.
  • Sângerare rectală
  • Pierderi în greutate, anemii și deficit de fier

Simptomatologia este diferită în funcție de gravitatea afecțiunii și de la individ la individ. Important este să vorbești cu un cadru medical de specialitate în vederea unei rezolvări. Adesea, o rezolvare este foarte aproape, medicul recomandând un tratament medicamentos și un regim pentru refacerea florei intestinale.

colon iritabil simptome

Cauze pentru iritarea colonului și factori de risc

Cel mai adesea, cauzele în urma cărora o persoană poate suferi de sindromul unui colon iritabil, sunt multiple, nu doar unul singur. Perturbările colonului pot fi cauzate de populația deficitară a probioticelor care la rândul lor au fost influențate de o alimentație deficitară, o perioadă stresantă sau administrarea anumitor substanțe – fie că e un tratament medicamentos, sau consumul anumitor substanțe nesănătoase. 

Cauzele cele mai des întâlnite care pot influența buna dispoziție a colonului, transformându-l într-un sindrom de colon iritabil sunt următoarele:

Predispoziție genetică – Deși acest aspect nu poate fi schimbat, trebuie luată în calcul o schimbare în toate celelalte aspecte ale vieții, pentru a face tot posibilul evitării afecțiunilor.

Alimentație deficitară – Fie că este o serie de alimente sau asociere ale alimentelor, există un risc mai ridicat de manifestare a acestei afecțiuni dacă nu iei măsuri de prevenție în ce privește alimentația zilnică. 

Perioadă stresantă – Stresul, depresia sau alte situații ce ne pot tulbura psihic, ne pot influența și sănătatea fizică. O stare de spirit negativă și prea încărcată din punct de vedere emoțional, poate afecta sistemul digestiv.

Administrarea anumitor medicamente – Un exemplu pot fi antibioticele care afectează flora intestinală, distrugând o parte importantă de bacterii bune în colon. La fel și antiacidele sau laxativele pot afecta tractul intestinal, slăbind mușchii intestinali.

Intoleranțe și sensibilități alimentare – Malabsorbția anumitor alimente cum ar fi lactoză, gluten (și aici poate fi o sugestie să consumi mai multe cereale fără gluten) sau anumiți carbohidrați pot fi o cauză comună multor pacienți în dezvoltarea unei afecțiuni de colon iritabil.

Sedentarismul și lipsa mișcării regulate – Fiecare individ are un nivel propriu de activitate cu care se simte mai comod, iar mișcarea regulată demonstrează și azi că îmbunătățește multe aspecte ale vieții. Sedentarismul pe de altă parte este asociat cu diverse probleme de sănătate, în special cele legate de digestie.

 Alcool, tutun sau alte substanțe nocive – orice substanță care nu poate fi categorisită ca aliment, consumată chiar și ocazional, poate fi dăunătoare.

Diagnosticul sindromului colonului iritabil

Pentru diagnosticarea sindromului colonului iritabil nu există un test sau o analiză specifică. În general, diagnosticul se dă în urma unui criteriu denumit ”Roma” – dacă pacientul declară  disconfort abdominal recurent (săptămânal) minim 3 zile în curs de 3 luni. Și în general medicul de specialitate gastroenterolog este cel care dă diagnosticul.

În urma unei diagnosticări, medicul poate recomanda apoi o serie de analiza medicale cum ar fi colonoscopie, ecografie abdominală, teste de intoleranță alimentară sau alte teste de laborator. Toate aceste analize medicale fiind de ajutor în identificarea gravității sindromului și luarea celei mai potrivite decizii de tratament.

sindrumul colonului iritabil tratament

Tratament pentru colonul iritabil

Indiferent că suferi de o formă minoră sau una mai gravă, este indicat să iei măsuri în vederea tratării acestui sindrom deloc de dorit. Fie că alegi să începi cu schimbarea alimentației, stilului de viață sau optezi pentru un tratament medicamentos, cel mai indicat este să urmezi sfatul medicului pentru rezultate optime și cum scapi de constipație sau alte probleme neplăcute legate de digestie.

Tratament medicamentos

Un tratament medicamentos recomandat de medicul enterolog, presupune medicamente antispastice ce calmează rapid durerea abdominală, având avantajul că se poate administra și cu alte medicamente, plus că e foarte bine tolerat în general. În paralel se pot recomanda laxative în cazul simptomelor de constipație și medicamente antidiareice în cazul simtomelor de diaree. Medicamentele antidepresive sunt adesea folosite pentru a reduce semnalele nocive transmise de intestin la creier. Și se asemenea se investighează și necesitatea medicamentelor antiinflamatorii.

Regim alimentar

Dacă în trecut părea că o dietă sănătoasă nu era prioritar, este timpul să acorzi o mai mare atenție alimentației începând chiar de acum. O corecție la nivel alimentar ți-ar putea îmbunătăți foarte mult digestia, cât și starea de spirit.

Nutriționistul te poate ajuta cu recomandări în schimbarea și îmbunătățirea dietei, având în vedere să eviți mâncărurile de tip junk-food, cu mult zahăr, prăjeli și grăsimi în exces, băuturi carbogazoase, alcool, cofeină și chiar mese foarte bogate. Un medic nutriționist îți poate oferi multe alte sfaturi legate de câtă apă trebuie să bei pentru o hidratare optimă, ce alimente să eviți în funcție de sensibilități personale sau asocieri ale acestora, ce alimente bogate în probiotice să consumi și cum să îți planifici mesele. 

Un alt pas în îmbunătățirea calității dietei este să te asiguri că consumi destule fibre. Acestea le poți găsi în diverse alimente cum ar fi:

În portofoliul SanoVita, poți găsi alimente integrale, bogate în fibre ce pot sta la baza noului tău regim alimentar.

Stil de viață

Odată cu alegerea tratamentului medicamentos și regimului alimentar, de preferat împreună cu medicul curant, este indicat să privești totul în ansamblu pentru rezultate cât mai bune și pe o perioadă cât mai lungă, de preferat pentru toată viața. Mai exact, un stil de viață îmbunătățit și menținut restul vieții, te poate ajuta să ții la distanță multe afecțiuni, viruși și boli. Dacă realizezi că ai o oarecare alergie sau intoleranță la gluten, poți investiga alimente interzise la intoleranța la gluten pentru a evita episoade digestive neplăcute. Ai putea de asemenea încerca pentru o perioadă de timp o dietă fără gluten chiar dacă nu suspectezi intoleranța, și ai putea fi totuși uimit într-un sens pozitiv.

Consiliere psihoterapeutică

În unele cazuri consilierea psihoterapeutică este foarte importantă pentru pacienții cu colon iritabil, această abordare ajutând pacientul să utilizeze diferite tehnici de relaxare cum ar fi yoga, meditație sau chiar hipnoză. Deși poate această abordare nu este în orizontul multora, o abordare psihoterapeutică are rolul de a îmbunătății digestia și peristaltismul intestinal.

Complicații ale sindromului colonului iritabil tratat incorect

În funcție de gravitatea afecțiunii, există probabilitatea să apară complicații în sindromul colonului iritabil netratat la timp sau tratat incorect. Și cum multe dintre simptomele afecțiunii sunt provocate de consumul neadecvat de alimente, este indicat ca pacienții să prioritizeze regimul alimentar pentru a evita posibilele complicații ce ar putea apărea:

  • Apariția hemoroizilor
  • Inflamație, iritație și fusuri anale în ultimul segment al colonului
  • Amețeli, dureri de cap și disconfort general însoțit cu dereglări ale poftei de mâncare
  • Agravarea durerilor abdominale și distensie abdominală
  • În cazuri mai rare, complicațiile pot duce la răni și posibile zone suspecte de cancer unde trebuie investigat cât mai rapid

Indiferent de gravitatea afecțiunii sindromului și dacă sunt sau nu complicații, orice personaă poate simți efectele sindromului de intestin iritabil, acestea putând influența viața socială, pe cea profesională și chiar cea sexuală. Disconfortul fizic este unul real și deloc plăcut, deaceea important este a se lua măsuri stricte dacă este cazul.

Prevenție

Alegând o dietă bazată pe alimente integrale, neprocesate, o abordare pozitivă și control periodic la medicul de familie îți pot fi o temelie sigură într-un stil de viață echilibrat. Poți opta pentru un regim alimentar aparte, vegan, disociat sau un regim în care eviți zahărul sau glutenul, iar în sensul acesta te putem ajuta noi cu rețete fără gluten, important este să te asiguri că ai toți nutrienții necesari organismului și suplinești deficiențele.  

Moderația în orice aspect al vieții, echilibrul mental și un stil de viață sănătos, ce cuprinde hidratarea, hrana, odihna și mișcarea, pot fi prevenția. 

Susține sănătatea colonului cu alimentele SanoVita

Pentru a susține o floră sănătoasă și un colon fără probleme, SanoVita are în portofoliu și pune la dispoziție numeroase alimente integrale care pot fi de ajutor într-o alimentație ce susține o digestie sănătoasă. 

 

colon iritabil simptome

Expertul SanoVita
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta, kamut, durum,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des. Însă dacă...

Drumul către o alimentație sănătoasă: Sfaturi practice despre cum să îți construiești un regim alimentar sănătos

Te-ai găsit deseori în punctul în care să simți nevoia să faci o schimbare în alimentația ta, însă nu știi care e direcția? Ti-ai...

Articole din aceeasi categorie

8 cereale fara gluten, pline de sanatate – retete pentru o digestie lina si vitalitate!

Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in diferite tipuri de cereale precum grau (si varietatile de grau, ca spelta,...

Pofta și nevoia de dulce: Cum să înțelegi ce este în spatele ei, pentru a o controla mai ușor

Ai poftă de dulce din când în când? Nu este nimic în neregulă cu asta, atât timp cât nu se întâmplă des....

Drumul către o alimentație sănătoasă: Sfaturi practice despre cum să îți construiești un regim alimentar sănătos

Te-ai găsit deseori în punctul în care să simți nevoia să faci o schimbare în alimentația ta, însă nu știi care e...